Chutney - Een smaakvolle smaakmaker voor een verscheidenheid aan gerechten

Chutney - Een smaakvolle smaakmaker voor een verscheidenheid aan gerechten

Aromatisch, intens van smaak en kleurrijk - dat is wat een chutney het beste omschrijft, een smaakmaker gemaakt van vers fruit en exotische kruiden. Niet verwonderlijk, gezien het feit dat het zijn oorsprong vindt in India, de thuisbasis van levendige kleuren, intense smaken en aromatische kruiden.

Inspiratie voor thuiskoks en professionele koks
Tijdens de koloniale periode brachten Engelsen, die tijdens hun verblijf op het Indiase subcontinent de smaak van chutneys hadden leren kennen, de toen nog onbekende smaakmaker op de terugweg mee naar Europa. De gekookte en geconserveerde dips en smeersels op basis van fruit, uien en kruiden werden zo goed ontvangen dat legioenen thuiskoks en keukenpersoneel in Engeland hun eigen recepten creëerden met regionale ingrediënten. Exotische vruchten waaronder mango's en ananas werden vervangen door lokale variëteiten zoals abrikozen, pruimen, kersen of zoetere pompoensoorten. Oude kookboeken bevatten verbazingwekkend verfijnde recepten en bereidingstips. De algemene misvatting dat chutneys, net als sauzen, worden gebruikt om slecht gekookte gerechten te verdoezelen of te overstemmen, is niet minder waar. In de luxe gastronomie wordt het ontwikkelen en maken van chutneys beschouwd als een discipline op zich, en als het domein van hooggekwalificeerde specialisten.

Passend genoeg is "chutney" afgeleid van "chaatna", wat in het Hindi "likken" betekent.

Diverse en smakelijke smaken
Chutneys zijn er in een verbijsterende verscheidenheid van smaken, van fruitig en pittig tot gevaarlijk vurig en onschuldig zoet. Ze worden op vele manieren geserveerd, zowel thuis als in toprestaurants - als smaakmaker bij gegrilde gerechten, mediterrane visterrines, hartige koteletten, een heerlijk kaasplankje of als onderdeel van een voorgerecht. Het intens smakende kleine bijgerecht wordt altijd met groot genoegen gegeten.

Chutneys stimuleren de eetlust, vullen goed eten aan en geven zelfs blijk van een beetje kosmopolitisme met hun uiteenlopende smaken. En tijdens de koude en donkere maanden van het jaar geven deze felgekleurde smaakbommen extra pit aan het leven. We kunnen concluderen dat een heerlijke chutney altijd een goed gekozen geschenk is.

Hier vind je een basisrecept, om een keer zelf chutney te maken:

  • 1 kg vers fruit of zoete groenten zoals pompoen en rode biet
  • 250 gram suiker
  • 0,25 tot 0,5 L azijn (gebruik meer azijn voor zoet fruit en minder azijn voor zuur fruit)
  • 1 grote ui of 2 middelgrote gele uien
  • Neutrale olie zoals zonnebloemolie
  • 2 el mosterdpoeder of grof gemalen mosterdzaad
  • 1 tl zout

Methode:
Verhit wat olie in een pan en fruit de zeer fijn gesneden ui tot hij doorschijnend is. Voeg de azijn en de suiker toe, breng aan de kook en roer de overige ingrediënten erdoor. Dek af en laat op laag vuur minstens 20 minuten sudderen. Controleer tussendoor of het niet uitdroogt. Voeg zo nodig een beetje water toe. Maar niet te veel, want de chutney moet aan het eind heel weinig vocht bevatten. Om de houdbaarheid te verlengen, vul je de chutney in steriele potten, sluit de deksels goed af en bewaar het op een koele plaats.Variaties: je kunt dit recept een persoonlijk tintje geven door je favoriete kruiden, chili, gember of alcohol toe te voegen, zoals whisky of dessertwijn.