Met Tartuflanghe in het truffelbos

Met Tartuflanghe in het truffelbos

Elk jaar van oktober tot eind november worden Alba en de omliggende dorpen in Piemonte omgetoverd tot een waar gastronomisch paradijs, want dit is de tijd van het jaar voor de beroemde witte truffel. Deze bijzondere tijd wordt omlijst door het wereldberoemde truffelfestival. Op dit evenement kunnen fijnproevers naar hartenlust truffelspecialiteiten proeven en natuurlijk de beste producten kopen.

Een van de bekendste truffelspecialisten en -handelaren is het bedrijf "Tartuflanghe". Tartuflanghe heeft zijn wortels in het pittoreske dorpje Alba in Piemonte. De zoektocht naar truffels heeft daar een lange traditie en daarom verwerkt het bedrijf, de waardevolle delicatesse in veel producten en presenteert het nieuwe toepassingen. Vroeger werd de truffel "op" de tagliatelle gelegd; Tartuflanghe legt hem direct "in" een product. Omdat een truffel maar een paar dagen kon worden bewaard, ontwikkelde Tartuflanghe het proces van cryodrogen. Op deze manier kunnen truffels worden bewaard. De truffelzwam was oorspronkelijk een zeldzaam product voor een paar geïnteresseerden. Tartuflange breidde zijn klantenkring uit door de bolvormige buisvormige paddenstoel in een nieuwe vorm aan te bieden voor vele gelegenheden: van verfijnde gastronomische gerechten tot eenvoudige momenten van genot. Efficiëntie in ketenbeheer en verwerking heeft Tartuflanghe in staat gesteld een speciale relatie op te bouwen met de beste restaurants ter wereld: Door voortdurend onderzoek en ontwikkeling in de eigen ateliers creëren deze chef-koks innovatieve producten.

Het verhaal van Tartuflanghe begon in 1968 in Alba, toen Beppe Montanaro een restaurant opende gespecialiseerd in paddenstoelen en truffels. Een paar jaar later besloot hij door te gaan met een nieuw bedrijfsidee: Samen met zijn vrouw Domenica richtte hij in 1975 het bedrijf Tartuflanghe op in Piobesi d'Alba. Tegenwoordig bewerkt Tartuflanghe meer dan 20 hectare truffelvelden in de regio's Langhe, Roero en Monferrato. De "truffeljagers" verzamelen dagelijks truffels uit deze bosgebieden. Zodra de kostbare schatten bij het bedrijf aankomen, worden ze individueel gecontroleerd, geselecteerd en gecatalogiseerd op basis van hun sensorische en esthetische kenmerken. De beste verse truffels worden over de hele wereld verstuurd. En anderen verfijnen nieuwe recepten tot leven dankzij de processen die door het team van Tartuflanghe zijn ontwikkeld.

De eerste truffelspecialiteiten waren bedoeld om klanten ook buiten het truffelseizoen te laten genieten van de onvergelijkbare smaak. Met dit doel voor ogen werd in 1990 's werelds eerste truffelpasta gecreëerd: "Tartufissima", een mooie Italiaanse naam die zich laat vertalen als "de beste truffel". in 1992 werd het product bekroond als beste nieuwe product van het jaar op de "Summer Fancy Food Show" in New York. Geïnspireerd door "tagliolini al tartufo" werd het assortiment later uitgebreid met risotto, polenta en kaasfondue. De door Beppe bereide recepten waren een echte weerspiegeling van de traditionele Piemontese keuken en veroverden onmiddellijk de haute cuisine markt.

Tartuflanghe heeft de internationale certificeringen IFS - International Featured Standards en BRC - British Retail Consortium behaald, beide erkend door het Global Food Safety Initiative. Deze internationale standaarden worden erkend als fundamentele kwalificaties in de voedingsmiddelenindustrie en tonen een commitment aan voedselveiligheid, kwaliteit en legaliteit. Ze maken ook hedendaagse ontwikkeling en voortdurende verbetering mogelijk.