Een topper op alle feesten: huisgemaakte kroketten uit Cádiz

Een topper op alle feesten: huisgemaakte kroketten uit Cádiz

EENVOUDIG RECEPT VOOR ZELFGEMAAKTE KROKETTEN UIT SPANJE

Spaanse kroketten zijn een specialiteit waar iedereen van houdt, Spaans of niet. Ingrediënten en bijgerechten kunnen variëren. Het populairst zijn kroketten samen met stoofpot, ham, kip, kaas of champignons. Natuurlijk zijn de kroketten van mama of oma het lekkerst. Kroketten maken ook deel uit van de traditionele Spaanse keuken en worden vaak geserveerd tijdens gezinsmaaltijden. Ze worden warm of koud gegeten en smaken de volgende dag nog heerlijk. In Spanje heeft iedereen na een feestje vast wel eens koude kroketten gegeten: iedere hap is een genot!

SPECIALITEITEN UIT CADIZ

Het volgende kroketrecept is typerend voor de oude havenstad Cádiz, regio Andalusië. Daar geniet je samen van kroketten met Puchero Gaditano, een traditioneel stoofpotje met kikkererwten en kalfsschenkel. Daarom presenteren wij je twee recepten. Je kunt het heerlijke duo serveren als lunch of diner of probeer gewoon één van de twee recepten!

De basis voor Spaanse kroketten is bechamelsaus. Zodat zelfs onervaren koks goed aan de slag kunnen, wordt de bereiding vereenvoudigd - de kroketten zijn gegarandeerd heerlijk en niemand hoeft te wanhopen. Veel plezier en eet smakelijk!

INGREDIËNTEN VOOR PUCHERO GADITANO

220 gram kikkererwten
2 stuks kippenpoten
¼ kalfsschenkel
100 gram gezouten varkensspek
1 vers kalfsbot
1 gezouten varkensbot
2 stengels bleekselderij
½ prei
2 wortels
1 raap
Zout
2 tot 3 liter water

HOE JE PUCHERO GADITANO MOET BEREIDEN

Bereiding: Week de kikkererwten een dag van tevoren in water

  1. Doe alle ingrediënten samen met water en zout in een grote pan of snelkookpan op hoog vuur. Alle ingrediënten moeten bedekt zijn met water.
  2. Wanneer het eerste schuim ontstaat, afschuimen en afgedekt verder laten sudderen.
  3. In de snelkookpan is de stoofpot in ongeveer 30 tot 45 minuten klaar. In een conventionele pan op middelhoog vuur moet alles in ongeveer 120 minuten gaar zijn.
  4. Tenslotte eventueel nog een keer op smaak brengen met zout.

INGREDIËNTEN SPAANSE KROKETTEN

Vlees van de stoofpot (kippenpoten of kalfsschenkel)
3 of 4 eetlepels boter
4 volle eetlepels bloem
1 snufje zout
½ liter volle melk
1 snufje nootmuskaat (optioneel)
1 ei
Paneermeel
Voldoende olijfolie (om te frituren)

HOE SPAANSE KROKETTEN MAKEN

  1. Haal de volle melk vooraf uit de koelkast, zodat deze niet te koud is.
  2. Trek het vlees voorzichtig met een vork uit de stoofpot.
  3. Smelt de boter in een hoge pan en bak het geraspte vlees. Voeg de bloem toe en roer ongeveer 10 minuten.
  4. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Het deeg mag niet te zacht en niet te hard zijn.
  5. Giet het vervolgens in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat afkoelen (bij voorkeur een nacht in de koelkast bewaren).
  6. Vorm de kroketten, rol ze eerst door losgeklopt ei, daarna door paneermeel en frituur ze in ruim hete frituurolie of olijfolie.

Tip: De gepaneerde maar NIET gefrituurde kroketten kunnen worden ingevroren en vervolgens eruit worden gehaald en indien nodig kant-en-klaar worden bereid.