Honing - Een geschenk van bijen

Honing - Een geschenk van bijen

Uiteraard bevat honing veel suiker - tot 75% - vooral in de vorm van fructose en glucose. Toch blijft het een uitstekende eerste keuze om geraffineerde suiker vaker te vervangen. Verschillende studies verklaren waarom dit geen mythe is.

Afhankelijk van de soort bevat honing waardevolle mineralen, sporenelementen, vitaminen, enzymen en fytochemicaliën zoals fenolverbindingen. Wereldwijd uitgevoerde studies hebben herhaaldelijk de gezondheidsvoordelen ervan aangetoond. Beweringen dat het genezing bevordert of antibacteriële effecten heeft, zijn echter nog niet bevestigd omdat de resultaten per soort verschillen. Het is dus het beste om jouw favoriete soort honing te vinden en ervan te genieten vanwege zijn smaak!

Honing kan globaal worden ingedeeld in bloesemhoning en honingdauwhoning.

Flower Power
Bloesemhoning kan van één enkele oorsprong of gemengd zijn. Honing van één enkele herkomst moet ten minste 51% van een specifieke plantensoort bevatten. Meestal plaatsen imkers de bijenkorven in de buurt van grote groepen van dezelfde planten - bijvoorbeeld sparrenbossen, klaverweiden, koolzaadvelden - tijdens hun bloeiperiode. Dit aandeel kan dan veel groter zijn dan 51%. Bloemenhoning of gemengde honing is het tegenovergestelde: het eindproduct is een mix van verschillende bloemen. De meeste soorten van dit type honing bevatten veel meer voedingsstoffen dan honing van één soort. Ze worden tevens als milieuvriendelijker beschouwd.

Koninginnengelei is een bijzonder belangrijk product dat door bijen wordt gemaakt. Het is een voedselrijke melkachtige afscheiding die door werkbijen wordt geproduceerd en aan de larven van toekomstige koninginnen wordt gevoerd. Het wordt door sommigen beschouwd als een "bijensuperfood" vanwege de hoge concentratie van speciale aminozuren, mineralen en vitaminen.

Mogelijk zie je ook de termen "zomerhoning" of "lentehoning" op etiketten - dit is een indicatie van de bloeiperiode waarin de honing werd gemaakt. De smaak varieert van bloemig tot fruitig en pittig, van lichtzoet tot kruidig en bitter. Omdat het een natuurproduct is, is elke vintage net zo uniek als de bloesem.

Honingdauw of boshoning - van bladluizen
Als bladluizen zich voeden met plantensap en dit verteren, scheiden ze een uiterst zoet product uit dat honingdauw wordt genoemd. Bijen verzamelen deze waardevolle siroop als alternatief voor nectar. De honingdauw wordt gevonden in bossen met veel naaldbomen. Het resultaat is een honing met een donkere, vaak roodachtige kleur. De smaak is kruidig en moutig, vaak met een kenmerkende drop- of delicate mentholtoets. Als de honingdauw afkomstig is van loofbossen, wordt het ook wel bladhoning genoemd. Als het voornamelijk afkomstig is van zilversparren, wordt het "sparrenhoning" genoemd.

Naast een verscheidenheid aan intense aroma's, heeft honingdauwhoning ook een geweldige textuur. Het blijft lang vloeibaar. Het is daarom ideaal om toe te voegen aan bijvoorbeeld dranken, marinades, glazuren of als garnering. besprenkeld met geitenkaas en spek en geserveerd als voorgerecht. Het gaat ook goed samen met aromatische groenten zoals groene paprika's en rode uien. De pittige smaak van honingdauwhoning vormt een prachtig contrast bij milde kaas.

Is honing veganistisch?
Veganisten vermijden liever honing. Bijen moeten enorme afstanden vliegen om slechts 500 gram honing te produceren. Volgens sommige berekeningen kan het wel 2,5 keer de wereld rond zijn! Veganisten geven er de voorkeur aan om bijen te laten genieten van de vruchten van hun arbeid en vermijden daarom het eten van honing. Ze eten liever plantaardige veganistische alternatieven zoals paardenbloemhoning. Deze traditionele "honing" werd vroeger gemaakt door vorige generaties met behulp van paardenbloembloemen en suiker - echte honing is hier geen ingrediënt. Deze veganistische producten missen echter de waardevolle voedingsstoffen waar honing zo vaak om wordt geprezen.

Welke variëteit je ook kiest, honing is een buitengewoon natuurproduct dat ons respect verdient. Het is een geschenk uit een fascinerende wereld van bijen en bloemen en bossen.