Goulashsoep – het Hongaarse nationale gerecht

Goulashsoep – het Hongaarse nationale gerecht

Proef de trots van de Hongaarse gastronomie

Goulashsoep (Hongaars: Gulyásleves) is vernoemd naar de persoon die de “Guly”, een kudde vee, bewaakte. De herder werd van de 10e tot de 13e eeuw “Gulyás” genoemd. Het gerecht zelf werd pas veel later uitgevonden. De herders bereidden hun rundvlees graag in metalen potten in de open lucht. In de 19e eeuw veroverde goulashsoep niet alleen de burgerlijke, maar ook de aristocratische keuken.

De belangrijkste ingrediënten van de soep, die een Hongaars nationaal gerecht werd, zijn paprika, aardappelen, wortelen, komijn en rundvlees. Tegenwoordig kan vrijwel elk soort vlees worden gebruikt in plaats van rundvlees, bijvoorbeeld schapen, varkensvlees of gevogelte.

Hieronder vind je een traditioneel Hongaars goulashrecept

De ingrediëntenlijst:

  • 600 gram runderschenkel
  • 400 gram aardappelen
  • 300 g rode uien
  • 2 grote wortelen
  • 1 grote raap
  • 1 peper
  • 1 kleine stengel bleekselderij
  • 1 kleine tomaat
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetl. zout
  • 1,5 el paprika (als je wilt, kan de helft chilipeper zijn)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ bosje peterselie
  • 5 blaadjes bleekselderij
  • 2 eetlepels vet of olie
  • 2,5 liter water

In dit recept wordt de goulashsoep geserveerd met Hongaarse pulled noodles. Deze worden “Csipetke” genoemd.

Voor de noedels heb je nodig:

  • 80 g fijne bloem
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout

Zodra je de benodigde ingrediënten hebt verkregen, kun je beginnen met de bereiding ervan. Houd er rekening mee dat de kooktijd kan variëren afhankelijk van het soort vlees. Gevogelte heeft bijvoorbeeld minder kooktijd nodig.

Bereiding van de goulashsoep:

  1. Spoel het vlees af, dep het droog, snijd het in blokjes van 2 cm en zet het even opzij.
  2. Maak de uien schoon en snijd ze in kleine blokjes en in vet bakken
  3. Voeg de gesneden paprika toe aan de uien en blus af met 1,5 deciliter water. Laat het koken tot het vet eruit komt.
  4. Voeg nu het rundvlees toe en bak tot het wit is.
  5. Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met komijn en voeg de geperste knoflook, de in blokjes gesneden tomaat, de hele gepelde paprika en de laurierblaadjes toe. Dek de pan af met een deksel en laat het geheel in zijn eigen sap 90 minuten sudderen. Let op: Als je voor de pittigere versie wilt kiezen, worden de hete chilipepers later aan de soep toegevoegd!
  6. In de tussentijd kun je de pulled noodles bereiden door de ingrediënten goed te kneden en kleine stukjes af te scheuren. Dit kun je later ongeveer 10 minuten in de afgewerkte soep laten trekken. Zodra de noedels naar de oppervlakte drijven, zijn ze gaar.
  7. Nu kun je wortels, bieten, selderij en aardappelen in blokjes snijden en deze met de gehakte peterselie en selderijblaadjes aan de soep toevoegen en er 2 - 2,5 liter water bij gieten. Dek af en laat 50 minuten sudderen.
  8. De soep is bijna klaar. Voeg nu de chilipepers toevoegen en laat het geheel nog eens 10 minuten koken.

Dit keer komt het recept van Gábor, lid van ons Hongaarse content team. Veel kookplezier. Smakelijk eten