Zomerse frisheid met Iced Coffee en Cold Brew

Zomerse frisheid met Iced Coffee en Cold Brew

Warmte en airconditioning dagen ons lichaam uit, verminderen de concentratie en verlagen de motivatie tot nul - niet alleen op het werk. Wat brengt ons dan weer op het goede spoor? Een verfrissing waar we snel vrolijk van worden en die zo makkelijk mogelijk te serveren is. Iced Coffee en Cold Brew zijn DE topfavorieten voor deze Mission Impossible.

IJskoffie: Bevroren kracht vol smaken
Wanneer de thermometer meegaat op een bergtocht, zijn licht eten en drinken de betere keuze. Echte ijskoffie brengt je weer op gang, smaakt fantastisch en vereist geen ijs. Echt waar!. Het enige wat je nodig hebt is koffiepoeder naar keuze en bereiding met een filter- of espressomachine; beide varianten maken de koffie intens, zowel qua smaak als effect. Terwijl je zoals gewoonlijk de koffie uit het espressoapparaat zet, verandert er bij het filteren één stap: Nadat je de koffie in de filterzak heeft gegoten, giet water erop, je bedekt het poeder volledig met heet water en laat het 10 seconden ademen. Barista’s noemen dit proces “bloeien” omdat het op dit moment is dat de aroma’s zich voor het eerst ontvouwen, oftewel “bloeien”. Voeg vervolgens het resterende water toe en laat het in de karaf eronder lopen. Met het espressoapparaat is de koffie klaar als hij hoorbaar “sist” – haal hem onmiddellijk van het fornuis en laat hem even afkoelen. Vul nu vuurvaste glazen met voldoende ijsblokjes en laat de hete koffie langzaam over het ijs lopen. Tijdens dit proces komen de aroma’s weer vrij en ontstaat het vrijwel complete boeket van jouw favoriete boon. Het is niet ongebruikelijk dat nieuwelingen op het gebied van ijskoffie een compleet nieuwe smaak van hun gebruikelijke koffie ervaren en verborgen kanten ontdekken - zelfs oude liefde kan weer sprankelen!

Welke boon zou het zijn? Voor ijskoffie adviseren barista's graag varianten met uitgesproken noten-, chocolade- en kruidentonen in hun karakter. Bij lage temperaturen laten deze aroma's hun sterke spectrum zien, waardoor ze ideaal zijn voor ijskoffie enz. Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse soorten weerspiegelen dit profiel doorgaans uitstekend.

IJsblokjes gemaakt van koffie: IJskoffie smaakt natuurlijk ook lekker in het beste gezelschap. Om te voorkomen dat verwaterde koffie in het glas rondslingert, is het de moeite waard om koffie-ijsblokjes te gebruiken. Je kunt ze altijd van tevoren bereiden: giet verse koffie in de ijsblokjesbakjes en laat deze stollen. Meng het rijkelijk met ijsblokjes gemaakt van water of gebruik ze alleen.

Wil je het zoeter en romiger? Als de koffie al aan het afkoelen is op de ijsblokjes, giet er dan gecondenseerde melk, een beetje koffieroom, magere volle melk of melkalternatieven zoals haverdranken van barista-kwaliteit bij. Hetzelfde geldt hier: minder is meer; Hetzelfde geldt voor de zoetstof naar keuze die je achteraf toevoegt. Als je tijd hebt en de voorkeur geeft aan iets verfijnders, giet dan alles in een shaker en schud krachtig. Giet vervolgens af en serveer met koffie-ijsblokjes.

Als je een Frappuccino-fan bent: Op smaak brengen is eenvoudig met barsiroop. Soorten zoals karamel of kaneel smaken harmonieus, munt en framboos contrasteren - het is beter om ze gevoelig te doseren samen met melk of room.

Liever filterkoffie? Overweeg dan om een ​​keramisch koffiefilter of een French press aan te schaffen; beiden zijn praktisch en ontzien het milieu.

Cold Brew: De koude koffie van gisteren
Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is cold brew precies? In tegenstelling tot ijskoffie wordt een koud brouwsel niet doordrenkt met heet water of snel ingevroren op ijs. In plaats daarvan wordt het poeder gevuld met koud water – barista's raden hiervoor zacht gefilterd water aan – en laat het ongeveer 12 uur bij kamertemperatuur staan. Gedurende deze tijd worden alle smaken van de boon in het water opgenomen, onvervalst en onvernietigd: bij koud zetten blijven een verscheidenheid aan smaken behouden die warme koffie niet kan bereiken. Na de zettijd wordt de koffie gezeefd en gedronken. Wat ingewikkeld klinkt, is eigenlijk heel eenvoudig en de moeite waard als je liefhebber bent van authentiek koffiegenot. Tip: Wil je nog meer uit de boon halen, maal dan je koffiepoeder vóór de bereiding vers, bijvoorbeeld met een handmolen.

Wat je niet mag vergeten als je dagelijks van veel koffie geniet: water drinken! Daarom is het traditionele glas water in het café niet alleen een aardig gebaar, maar helpt het ook om de waterbalans van je lichaam in balans te houden.