Drie goede tips die braadappels nog lekkerder maken

Drie goede tips die braadappels nog lekkerder maken

De Kipfel, de Kapfel, de geelrode braadappel hoort bij de winteravond zoals de phylloxera van Hans Moser bij de Heurigen hoort. Beide klassiekers. Sterker nog, het braadappel seizoen is bijzonder: de avondlucht draagt ​​nu vaak zijn onvergelijkbare fluweelblauw, het leven sluimert in de tuinen en parken en zelfs de meest hardnekkige straatactiviteit verdampt iets eerder dan normaal. Het beste van het hele verhaal: er is weinig voorbereiding en nog minder vaardigheid nodig voor heerlijke braadappels.

Dus wat is een goede braadappel? Omdat in de spannendste sprookjes al het goede vaak in drieën bestaat, houden we ons eenvoudigweg aan deze gouden regel:

Nummer één: de appelsoort
Eén ding eerst: het kiezen van de soort gaat minder over smaak en meer over consistentie. De appel moet stevig vruchtvlees hebben. Het mag immers niet uit elkaar vallen in de oven en moet later gemakkelijk uit te lepelen zijn. Wasachtige rassen zoals “Der Schöne aus Boskoop” – kortweg Boskop –, Cox Orange, Berlepsch, Jonagold en Gravensteiner zijn populaire kandidaten. Dat ze nogal zuur smaken, vinden veel mensen een pluspunt.

Nummer twee: de vulling

Een goede set gereedschap is altijd van onschatbare waarde, zelfs als het gaat om iets schijnbaar eenvoudigs als een appelboor of een koekjesvorm. Luxe? Absoluut niet overdreven! Zelfs als die koekjesvorm slechts eenmaal per jaar in december tevoorschijn komt, rechtvaardigt het nog steeds zijn plek in de keukenla. Maar let op: bij het uithollen van de appels, vermijd het boren van gaten aan de onderkant. Dat zou de magie van het gerecht kunnen bederven als de vulling tijdens het bakken ontsnapt. Laten we het nu hebben over de vulling. Er zijn talloze variaties mogelijk, maar de klassieke blijft altijd in trek. Simpelweg een mengsel van amandelen, walnoten, hazelnoten, misschien wat rauwe marsepein, rozijnen, en een vleugje kaneelsuiker of honing. Voor de liefhebbers van een beetje extra pit, kan een scheutje Amaretto of Cointreau het geheel compleet maken. Zodra al deze ingrediënten zijn samengevoegd tot een smeuïge massa, is het tijd om de appels te vullen. En geloof me, er zal geen gebrek aan liefhebbers zijn; gebakken appels zijn de favoriet van elke fruitgaard!"

Nummer drie: het braden
De appel in bad - wat veel mensen niet weten: vloeistof hoort in de ovenschaal. Idealiter is het een mengsel van appelsap en witte wijn dat de bodem royaal bedekt. Als je kinderen laat snacken, kun je vooraf afscheid nemen van de wijn en in plaats daarvan een paar kruidnagels in de sap strooien. Afhankelijk van de kenmerken van de oven kunnen de braadappels bij 160 tot 180 graden hetelucht of bij 180 tot 200 graden boven-/onderwarmte worden gebakken. Afhankelijk van hun grootte kun je ze 20 tot 30 minuten trakteren op een saunasessie. Ondertussen leun je achterover en lees je een goed boek.

Of je braadappels met vanillesaus of vanille-ijs serveert, is een kwestie van smaak. Als je beide niet lekker vindt, blijf dan bij “pure braadappel”. En als je liever een theespecialiteit inschenkt in plaats van pure wijn: milde zwarte thee, oolong- en rooibosinfusies flatteren de appelsmaak, ontspannen en verspreiden bovendien de magie van een winternacht.

Heb je geen recept voor de vulling bij de hand? Wij helpen met de klassieke versie en wensen je een sfeervolle avond!

Voor ongeveer 4 appels heb je nodig:

  • 40 g rozijnen of ander gedroogd fruit (abrikozen, pruimen, enz.)
  • 4 cl rum, Amaretto of Cointreau
  • 40 g gehakte noten (walnoten, hazelnoten)
  • 30 g gehakte amandelen
  • 70 g marsepeingrondstof
  • 1 snufje gemalen kaneel
  • 1 snufje kruidnagelpoeder (optioneel)

Rooster de gehakte noten en amandelen kort in een pan en doe ze in een kom. Meng met alle overige ingrediënten tot een glad mengsel, laat even trekken, vul met de appels en doe het in de oven.