De beste barbecuetips

De beste barbecuetips

Hoe beter het smaakt, hoe gezelliger de barbecue wordt. Hier volgen een paar tips om het extra bijzonder te maken:

Kies de juiste barbecue

De barbequekeuze is onder barbecueprofessionals bijna een religieus onderwerp, waarover zowel filosofische gesprekken als tastbare discussies kunnen ontstaan.

De klassieker is de houtskoolbarbecue. Dit type is perfect om te barbecueën in de tuin, op het terras of zelfs onderweg, want het is beschikbaar in alle denkbare vormen en maten.

Als je een houtskoolgrill gebruikt, is het een goed idee om een houtskoolstarter te gebruiken. Dit is een metalen cilinder met een handvat waar je onderaan wat aanmaakblokjes in legt, gevolgd door houtskool bovenop. Steek deze aan en zodra de kolen bedekt zijn met een fijn laagje as, kun je ze in de grill gieten en is je barbecue klaar.
Je hoeft de kolen daarna alleen nog maar slim te verdelen. Voor vlees dat moet worden dichtgeschroeid, zoals steaks, hamburgers of filets, dien je directe hitte gebruiken. Grotere stukken, zoals een hele kip, moeten op indirecte hitte worden geplaatst, omdat ze anders aan de buitenkant verbranden en van binnen nog rauw zijn. Als je beide soorten vlees tegelijk wilt grillen, plaatst dan hete kolen aan één kant van het rooster voor vlees dat directe hitte nodig heeft. De andere kant van de grill kan worden gebruikt voor vlees dat indirecte warmte nodig heeft.

Een gasbarbecue is geweldig, want je hoeft deze alleen maar aan te zetten en je bent klaar. Je kunt de temperatuur ook perfect regelen en het rookt niet. Dit type grill is vooral geschikt om thuis te barbecueën.

Er zijn ook elektrische barbecues die geschikt zijn voor snelle barbecues in kleine groepen op het balkon. Deze barbecues zijn ook snel en gemakkelijk schoon te maken.

Gezond barbecuen

Barbecuen wordt vaak niet als gezond beschouwd, omdat bij het barbecuen kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Maar dit hoeft niet het geval te zijn als met een paar dingen rekening wordt gehouden:

 1. Gebruik voor het marineren altijd hittebestendige plantaardige olie.
 2. Plaats een houtskoolbarbecue altijd uit de wind en blus het eten niet met vloeistoffen zoals bier. Zo voorkom je dat er asdeeltjes op het vlees vliegen, wat niet gezond is en ook niet lekker smaakt.
 3. Gebruik bij houtskoolbarbecues altijd aluminium bakjes of folie. Dit voorkomt dat marinade, vleessappen en dergelijke op de houtskool druppelen, wat anders zou leiden tot voor de gezondheid schadelijke rookvorming.

Correct marineren

Om ervoor te zorgen dat het gegrilde voedsel echt goed smaakt, dien je het minstens twee uur voor het barbecuen te marineren en vervolgens in een gesloten bakje in de koelkast bewaren.

Wat de marinade betreft, heeft iedereen zijn eigen geheime recept, maar standaard bevat een marinade meestal olijfolie, azijn, kruiden en specerijen.

Dubbelcheck of je alles hebt wat je nodig hebt, zoals het eten dat je wilt grillen, een tang, aluminium bakjes, spatels, een timer of horloge enz. Het is veel beter om alles bij de hand te hebben wanneer je het nodig hebt, dan het risico te lopen je eten te verbranden terwijl je verwoed op zoek bent naar de tang! Het is veel aangenamer en relaxter als je goed voorbereid bent.

Professioneel grillen van verschillende gerechten

 • Steaks
  Steaks hebben directe hitte nodig waar je ze heet schroeit. Als de steak dikker is dan 2,5 cm, moet je het na het dichtschroeien aan de indirecte kant leggen en daar laten garen.
 • Vis
  Visfilets plakken graag aan het rooster, waardoor je vaak nogal versnipperde vis overhoudt. Om dit te voorkomen, gril je de visfilet op een sterk, direct vuur en draai je het slechts één keer om (waarbij je de eerste kant langer grilt). Til de filet vervolgens voorzichtig van het rooster met een grillkeerder. Voor hele vissen zijn grillmanden een goed idee.
 • Spiesjes
  Spiesjes zijn een klassieker bij het grillen. Omdat houten spiesen graag af en toe aanbranden, dien je ze voor het grillen ongeveer 30 minuten in water laten weken.
  Professionele tip: je kunt spiesen ook gebruiken om gegrild voedsel meer stabiliteit te geven door er twee spiesen kruislings in te steken.
 • Groenten
  Om eerlijk te zijn kan dit bijna niet fout gaan. En je hebt een prachtige selectie om uit te kiezen. Of het nu gaat om champignons, maïskolven, paprika's, courgettes, zo ligt er voor elke groentenliefhebber iets lekkers op het bord.