Gooi kolen op het vuur, we gaan barbecuen - tips van Bake Affair

Gooi kolen op het vuur, we gaan barbecuen - tips van Bake Affair

De lucht is gevuld met de heerlijk geur van barbecuen, worstjes, steaks, gegrild broo. Overal zweven rookwolken de lucht in, er klinkt gelach uit de aangrenzende tuin. Ken je dat? Het is barbecuetijd! Maar slechts één worstje, wat mosterd, aardappelsalade en brood uit de winkel zullen op den duur saai worden, zelfs voor de grootste barbecuefan. In principe is barbecuen relatief gezond, maar er liggen hier ook enkele calorievallen op de loer. Wij vertellen je hoe je uitzonderlijk, creatief en toch gezond kunt barbecuen

Duurzaam barbecuen, bijvoorbeeld met bananenbladeren in plaats van aluminiumfolie
Heb jij ooit gegrild met bananenbladeren? Zo niet, dan heb je echt iets gemist. Met deze truc tover je eenvoudig een buitengewone barbecue-traktatie tevoorschijn.

Wikkel het gegrilde voedsel, of het nu vlees, groenten of kaas is, samen met verse kruiden en specerijen in het bananenblad en wikkel het met draad. Bestrijk nu royaal met olie en leg op de grill. Dit gegrilde eten ziet er niet alleen stijlvol uit, maar is ook gezonder dan gegrild met aluminiumfolie. Rabarber, kool en snijbiet kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt.

Sauzen en co.
De rest hangt af van de saus, want wij zijn dol op onze saus. Maar hier kunnen vaak veel calorieën verborgen zitten. Een blik op de lijst met ingrediënten voor gekochte sauzen maakt al snel duidelijk hoeveel suiker er in het product zit. Ook ongezonde toevoegingen zijn hier te vinden. Ingelegd vlees uit de supermarkt bevat vaak kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers.

Onze tip: maak gewoon je eigen saus! Zowel marinades als barbecuesauzen zijn eenvoudig zelf te maken, zodat je gemakkelijk zelf bepaalt welke ingrediënten in de saus gaan. Hier moeten verse kruiden worden gebruikt: rozemarijn, oregano en salie maken elke saus perfect op smaak! Een marinade gemaakt van sojasaus, rijstwijn, sesamolie en knoflook geeft smaak aan rundvlees en gevogelte en geeft een heerlijk glazuur bij het grillen.

Bijgerechten en gegrilde broden
Voor de perfecte barbecue-ervaring zijn bijgerechten net zo belangrijk als worstjes etc. Maar als je iets ongewoons wilt, probeer dan iets nieuws. Zelfgemaakt gegrild brood bijvoorbeeld, maar ook Bake Affair gegrild brood met diverse rubs, geroosterde zoete aardappelen op de barbecue met kruiden of gegrilde feta passen perfect op elk gegrild bord.

Vooral voor barbecue-fijnproevers zijn de premium bakmixen van Bake Affair een echte verrijking. De bijzondere aroma's zorgen voor geheel nieuwe smaakervaringen. Alle grillbroden en bakmixen zijn vrij van additieven, 100% natuurlijk en komen uitsluitend uit Oostenrijk.

Recepttip: kruidenknoflookbrood
Hoogwaardig, vers meel, kruiden uit eigen tuin en verse boter maken het stokbrood tot iets heel bijzonders. Hier is het recept voor iedereen die dit stokbrood bij zijn volgende barbecue wil proberen.

Ingrediënten:

  • Bakmix stokbrood/stokbrood van Bake Affair
  • 60 g zachte boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 0,5 theelepel zout
  • Peper, chili
  • 1 theelepel tijm
  • Snufje verse peterselie, muntblaadjes
  • Indien gewenst: kaas (bijv. Gouda)

Voorbereiding:

  1. Doe het bakmengsel in een kom, voeg 450 ml lauw water toe (zie waterstreepje in het blik) en kneed het deeg met de hand, met de keukenmachine of met de Thermomix gedurende ongeveer 3 minuten.
  2. Dek het deeg af en laat het ongeveer 30 – 60 minuten op kamertemperatuur (ca. 24 °C) in de kom rusten.
  3. Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkblad, verdeel het in 4 stukken van ongeveer gelijke grootte en vorm het in de gewenste langwerpige vorm (ca. 20 cm). Als alternatief kunnen er 2 grote baguettes (ca. 35 cm) worden gevormd.
  4. Dek af en laat nog eens 30 – 60 minuten rusten op kamertemperatuur. Verwarm de grill voor op 230°C. Snij met een scherp mes meerdere malen de bovenkant van de baguettes af. Bestrijk de baguettes met een beetje lauw water.
  5. Zet op het rooster op 230 °C - indirecte hitte, sluit het deksel, sluit de ventilatieschuif en bak ongeveer 20 minuten.
  6. Pureer de teentjes knoflook fijn of pers ze door een knoflookpers, meng met de boter en de overige ingrediënten.
  7. Snij het stokbrood door met een broodsnijmes, maar snij het niet helemaal door (ca. 1,5 cm breed). Verdeel de knoflookboter.
  8. Snijd de kaas in plakjes en vul het stokbrood ermee. Bestrijk de baguettes met de overgebleven boter.
  9. Bak het brood nog eens 10 minuten goudbruin. Geniet van het brood terwijl het nog warm is.