Kerstrecept: Poolse Peperkoek

Kerstrecept: Poolse Peperkoek

In Polen is een aromatische cake gemaakt met peperkoekdeeg een integraal onderdeel van Kerstmis. De cake zit boordevol kruidige aroma's en heeft een heerlijk intense smaak. Het is te vinden in bijna elk Pools huishouden waar het bakken van deze heerlijke cake een gekoesterde familietraditie is die zelfs bij de jongsten populair is. Samen met karper, pierogi en kool met champignons is peperkoek een symbool van Kerstmis in Polen.

Peperkoekdeeg wordt meestal gezuurd met bakpoeder of zuiveringszout. De meeste mensen gebruiken een mix van tarwe- en roggemeel om deze cake te bakken. Honing en kruiden worden aan het recept toegevoegd om het peperkoekdeeg zijn karakteristieke aromatische smaak te geven. Natuurlijke honing wordt toegevoegd na het smelten of na licht bruinen. Je kunt het echter ook vervangen door kunsthoning of een mengsel van suiker en karamel. De belangrijkste gebruikte kruiden zijn kaneel en kruidnagel. Indien gewenst kunnen eventueel kleine hoeveelheden nootmuskaat, gember en piment worden toegevoegd. Als alternatief kun je ook een in de winkel gekochte fijngemalen speculaaskruidenmix gebruiken. Deze cake moet een paar dagen voordat het wordt gegeten worden gebakken, omdat het tijd kost om zacht te worden tot de juiste textuur. Bewaar de cake het beste op een koele, droge plek waar het in een afgesloten verpakking enkele maanden houdbaar is.

Ingrediënten:

350 gram honing
200 g suiker
4 eieren, scheid de dooiers en eiwitten
2 el water
1 el boter
1 kg bloem (half tarwe, half rogge)
2 theelepels zuiveringszout
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
Karamel gemaakt van een theelepel suiker
200 gr grof gehakte walnoten
100 g geblancheerde rozijnen (rozijnen)
Boter om de cakevorm in te vetten

Bakinstructies:

1. Verwarm de oven voor op 160°C.
2. Klop de boter tot deze licht en luchtig is.
3. Klop de eidooiers los met suiker. Meng het bakpoeder door de bloem. Voeg deze toe aan de roomboter samen met gesmolten honing en karamel (bevochtig een theelepel suiker met water en bruin in een kleine steelpan).
4. Meng alle ingrediënten met een lepel tot een soepel deeg.
5. Voeg noten en rozijnen toe.
6. Roer alle kruiden er doorheen en spatel het opgeklopte eiwit erdoor.
7. Kneed het deeg voorzichtig en doe het in een ingevette cakevorm.
8. Plaats het in je voorverwarmde oven en bak ongeveer 50 minuten.
9. Test of het gaar is door er een tandenstoker in te steken. Als het er schoon uitkomt, haal het dan uit de oven.
10. Til de cake uit de vorm zodra deze volledig is afgekoeld.

Receptvariaties: je kunt de rozijnen vervangen door gekonfijte sinaasappelschil of de noten helemaal weglaten. Nadat de cake is afgekoeld, kun je het horizontaal doormidden snijden en een laag jam tussen de twee helften smeren.

Dus ga meteen aan de slag met dit heerlijke recept en geniet ervan met je dierbaren - Vrolijk Kerstfeest!

Dit artikel is ingezonden door Aleksandra, een lid van Team Poland bij Piccantino. Bedankt, Alex!