Fenegriek
Trigonella foenum-graecum
Gebruik:
De bladeren worden vers en gedroogd gebruikt, en de zaden gedroogd, heel of gemalen. Fenegriek heeft een pittig-bittere smaak en een licht melig aroma. Het ruikt een beetje naar versgemalen hooi, daarom wordt het vaak "Grieks hooi" genoemd. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indiase, Egyptische en Ethiopische keuken. In de Indiase keuken wordt het gebruikt om curry- en chutneygerechten op smaak te brengen, in de Egyptische/Ethiopische keuken wordt het gebruikt om vis-, vlees- en groentegerechten op smaak te brengen.
Herkomst:
Fenegriek komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en wordt al sinds de oudheid verbouwd in het Middellandse Zeegebied. Vandaag de dag zijn de belangrijkste teeltgebieden nog steeds het Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië.
cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Producten met Fenegriek:
-
Seeberger Zachte Vijgen, 200 g
- Zachte bite
- Fruitig & heerlijk
- Geen toegevoegde suiker
-
Frunix Bosbessen Vruchtenspread, 210 g
- Weinig fructose & weinig histamine
- Met de hand gemaakt
- Fruitig-frisse smaak
-
Greenomic Zwarte Extra Vierge Olijfolie, 250 ml
- Intens fruitig
- Met de hand geplukt in november
- Gemaakt van onrijpe Megaritiki-olijven
-
-
Obsthof Neumeister Biologische Perziknectar, 750 ml
- Vol rijp fruitaroma
- Van Redhaven perziken
- 100% biologische kwaliteit
-
Sapore di Sole Filippo Cea - Biologische Amandelen, 250 g
- Apulische variëteit
- Met een licht zoete noot
- Krokant en knapperig
-
Pasticceria Marabissi Torta di Siena - Vijgen en Walnoten, 100 g
- Fruitige lekkernij
- Zorgvuldig geselecteerde ingrediënten
- Past ook goed bij kaas & salade
-
TEEKANNE Fruitboomgaard - Perzische Granaatappel, 20 theezakjes (45 g)
- Aromatische composities
- Ook heerlijk als ijsthee
-
Darbo Naturrein Zuivere Zwarte Bes, 450 g
- 50 % fruitgehalte
- Fijn gezeefd
- Zachte productie