Fenegriek

Trigonella foenum-graecum

Gebruik:
De bladeren worden vers en gedroogd gebruikt, en de zaden gedroogd, heel of gemalen. Fenegriek heeft een pittig-bittere smaak en een licht melig aroma. Het ruikt een beetje naar versgemalen hooi, daarom wordt het vaak "Grieks hooi" genoemd. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indiase, Egyptische en Ethiopische keuken. In de Indiase keuken wordt het gebruikt om curry- en chutneygerechten op smaak te brengen, in de Egyptische/Ethiopische keuken wordt het gebruikt om vis-, vlees- en groentegerechten op smaak te brengen.

Herkomst:
Fenegriek komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en wordt al sinds de oudheid verbouwd in het Middellandse Zeegebied. Vandaag de dag zijn de belangrijkste teeltgebieden nog steeds het Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië.

cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Producten met Fenegriek: