Saffraan
Crocus sativus
Gebruik:
De bloemstampers worden gedroogd, in hun geheel of gemalen gebruikt. Saffraan geeft Spaanse paella of Italiaanse risotto alla milanese zijn typische kleur. Saffraan past ook uitstekend bij lamsvlees, gevogelte en vis, omdat het een subtiele smaak toevoegt en dient als natuurlijke kleurstof.
Herkomst:
De saffraankrokus, grotendeels verwant aan onze tuinkrokus, komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Kreta of het Nabije Oosten. Tegenwoordig wordt het in grote hoeveelheden geteeld in het Middellandse Zeegebied tot in India. Jaarlijks wordt er tot 300 ton saffraan verhandeld, waarvan 80% afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en India. La Mancha uit Spanje heeft de beste reputatie.
cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Producten met Saffraan:
-
-
Casale Paradiso Risotto Mix - Saffraan, 300 g
- Makkelijk te bereiden
- Ideaal voor vis en vlees
- Met een hoog aandeel saffraandraadjes
-
-
-
Cosmoveda Bio Fijngemalen Saffraan, 0,1 g (0,10 g)
- Heeft een sterke gele kleur
- Voor zoete gerechten
- Voor curry's
-
Sonnentor Biologische Saffraandraadjes, 0,50 g
- Aardse en muskusachtige smaak
- Indrukwekkende rode kleur
- Scherpe smaak
-
Tartuflanghe Saffraandraadjes, 0,50 g
- Uit La Mancha
- Bijzonder aromatisch
- Geeft gerechten een fijne, pittige smaak
-
-
Herbaria Biologische Saffraandraadjes, 0,50 g
- Intense kleur
- Zeer aromatisch
- Met de hand geoogst