Peper

Piper nigrum

Gebruik:
De vrucht wordt gepekeld, gedroogd en gemalen. Peper is de universele specerij in de Europese en Noord-Amerikaanse keuken. Peper is vooral een belangrijk bestanddeel van veel verschillende kruidenmixen. Er zijn twee vuistregels in de keuken: witte peper voor lichte gerechten, zwarte voor donkere.

De pepersoorten

Groene peper
De granen worden onrijp geoogst en direct in pekel of azijn gelegd of in een speciaal proces gevriesdroogd. Groene peper is zeer aromatisch en daardoor veelzijdig. Vooral hartige gerechten zoals wild-, lams- en varkensgebraad krijgen een fijn aroma van de groene paprika.

Zwarte peper
Zijn ook de groene peperkorrels, die worden onrijp geoogst en vervolgens in de zon gedroogd - zo krijgen ze hun zwarte kleur. Vanwege het pittige aroma is zwarte peper ideaal voor sauzen, soepen, marinades en gegrild vlees.

Witte peper
Zijn eigenlijk de rode, volledig rijpe geoogste bessen, die ongeveer een week water krijgen voordat de vruchtschil wordt verwijderd. Vervolgens worden de korrels in de zon gedroogd en krijgen ze een geelwitte kleur. Witte peper is milder dan de andere pepersoorten en past daarom goed bij lichte sauzen, vis en salades.

Roze peper
Deze variëteit is afkomstig van de Braziliaanse peperboom en komt oorspronkelijk uit heel Zuid-Amerika. De roze bessen worden op dezelfde manier verwerkt als de zwarte peper. De smaak is vrij zoet en slechts licht kruidig.

cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Producten met Peper: