Food- & Kitchen-Trends 2023

Food- & Kitchen-Trends 2023

Duurzamer en vleesvrij door de keukens van vele landen

Wat zindert, kookt en stooft er dit jaar in onze keukens? We wenden ons tot Hanni Rützler's Food Report 2023 en vatten het samen. Hier is een hint: het gaat niet zozeer om het opnieuw uitvinden van de pot, maar om het bewust vullen ervan.

"Vlees" is de naam van de eerste trend. Het gaat - heel duidelijk - over onze vleesconsumptie. Enerzijds komen de vragen waar het vlees vandaan komt en de kwaliteit ervan eindelijk op de voorgrond. Anderzijds krijgen vleesvervangers en veganistische alternatieven meer aandacht dan ooit tevoren. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het aanbod: is het alternatief milieuvriendelijk? Past het echt bij mijn op duurzaamheid gerichte levensstijl?

Om beide aspecten heen is er een factor die ook aan belang wint: de landbouw. Een groeiende voorkeur voor regionale producenten heeft zich de afgelopen jaren al gevestigd. Korte leveringsketens en het aanbod op de binnenlandse markt zijn nu verkoopargumenten die de aankoopbeslissingen sterk beïnvloeden. Trendonderzoekers noemen deze verschuiving weg van de mondiale en vaak intransparante voedselhandel het "New Glocal".

Zowel enthousiaste hobbykoks als regelmatige restaurantbezoekers zijn geïnteresseerd in twee disciplines: In "Veganizing Recipes" worden traditionele recepten omgevormd tot veganistische versies - er wordt een beroep gedaan op creativiteit. "Regenerative Food" staat voor de verdere ontwikkeling van biologische normen: consumenten geven steeds meer de voorkeur aan landbouwproducenten die rekening houden met biodiversiteit en bodemregeneratie.

Last but not least: Fusion cuisine is here to stay. Vooral op sociale media zwaait de "fusion" trend de scepter. Recepten en bereidingswijzen van over de hele wereld worden kleurrijk gemixt, door elkaar gegooid en uitgebreid. Het uitgangspunt is: De hele wereld komt samen om te eten in mijn keuken - met een focus op duurzaamheid, natuurlijk. Kom, doe mee! Bon apetit!